Revenue – et spennende tilskudd i norsk avl

opprettet tirsdag, 10 april 2012.

Revenue – et spennende tilskudd i norsk avl

Paul_F_Spears__til_intro2Pete Spears er visepresident hos verdens største oppdretter av sulkyhester - Hanover Shoe Farms. Han er født og oppvokst på den legendariske oppdretterfarmen i den sørligste delen av Pennsylvania. Han er selv oppdretter og mannen bak de to mestvinnende norskeide hestene gjennnom alle tider - triple Crown-vinneren Windsong`s Legacy og Kungapokal-vinneren Rotation. I hans blogg får vi ta del i hans tanker og meninger innen avl i USA og Europa.

 

 

 

Revenue – et spennende tilskudd i norsk avl

Revenue (Reve D'Udon – Hazel Sund) skal stå i norsk avl i 2012. Hingsten med 47 seirer i sin karriere startet fire ganger i Nord-Amerika i 2004. I Lexington noterte han sin rekord 09.4. Jeg husker godt den imponerende siste quarteren etter 06.1 da han vant Nat Ray Trot (150.000 dollar i førstepremie) på the Meadowlands. Dette var på Hambletonian-dagen, det året mitt oppdrett Windsong's Legacy vant hovedløpet.

Like etter gikk Revenue til avl ved Perretti Farms i New Jersey. Han fikk 328 USA-registrerte avkom i perioden til og med 2010. Det er løpsstatistikker tilgjengelig for avkommene til og med 2008-årgangen. Av 267 USA-fødte avkom i startklar alder, har 161 (62.5 %) startet, 73 (27.3 %) har rekord 14.6 eller bedre, mens 11 (4.1 %) har notert rekord 11.5 eller bedre. De amerikanske avkommene har hittil tjent nær 7.9 millioner dollar totalt.

Revenues beste avkom i USA har vært Trond Smedshammer-trente Break the Bank K (3-09.4, over en million dollar innkjørt) og Jonas Czernyson-trente Hot Shot Blue Chip (5- 09.4, 792.000 dollar innkjørt).

Mine egne hopper fikk tre Revenue-avkom i løpet av årene han sto i amerikansk avl. Sir Winston (4-10.5, 252.000 dollar) er blant Revenues "topp 10 avkom" (nummer fire basert på rekord, og nummer seks basert på innkjørt). Sir Winston er etter ei halvsøster til stjernehoppa Queen Serene. Han starter i eliten i Ontario, Canada. Han var en meget flott åring. Candy Is Dandy (4-13.1, 26.000 dollar) er etter Dandy Hanover, ei helsøster til Davidia Hanover. I fjor vant Candy Is Dandy på en klasse på banen Running Aces i Minnesota. Det siste av de tre Revenue-avkommene i mitt oppdrett er Let's Boogie, ei rød hoppe som ble eksportert til Russland. Hun er etter Lady Windsong, som kommer fra Classic Casette-slaget.

La oss se nærmere på Revenues beste USA-registrerte avkom. Hans amerikanske morsstamme gjør det langt enklere å "matche" amerikanske blodlinjer enn det som er tilfellet for mange andre fransk-amerikanske avlshingster. Revenue er fra samme morsslag som Speedy Scots linjer. Morsstammen går tilbake til Expressive (født 1891). Stamtavlen til hans mormor Rare Chance og mor Hazel Sund er fine eksempler på progressiv innavl, som deretter ble utkrysset fullstendig med den franske hingsten Reve D'Udon. Resultatet ble Revenue.

Her er stamtavlen til Rare Chance

Som man ser, er Rare Chance et produkt av linjeavl som inkluderer Volomite, Dean Hanover, Scotland og Peter the Great. 4x4-krysningen til Dean Hanover er i den gunstige x-posisjonen. Innavlskoeffisienten til Rare Chance er 8 %. Krysset med Sugarcane Hanover, fikk Rare Chance avkommet Hazel Sund, mor til Revenue.

Her er stamtavlen til Hazel Sund

Stamtavlen inneholder en 4x2 helsøsken-krysning: Speedy Scot og Rare Scotch (mor til Rare Chance). De tre første hingstelinjene i Sugarcane Hanovers morsstamme (Star's Pride, Hoot Mon og Dean Hanover) er linjeavlet hos Rare Chance. 5x5x5-linjeavlen til Dean Hanover er alle i x-posisjon, det samme er 4x4-linjeavlen til Hoot Mon. Som et resultat av disse tette krysningene er innavlskoeffisienten til Hazel Sund på 12.5 %.

Med mye innavl i stamtavlen, var det behov for utkrysning når Hazel Sund skulle bedekkes. En fransk hingst var et ypperlig alternativ. Med Reve D'Udon som far, står Revenue med innavlskoeffisient på lave 0.4 %. Revenue er dermed nok et eksempel på suksessrik krysning mellom innavlet hoppe og utkrysningshingst. Vi kan nå se på stamtavlen til Revenue, og vurdere hva slags hopper som vil passe godt å bruke ham på.

Stamtavle Revenue

Revenues tre første hingstelinjer på morssiden er Arnie Almahurst/Speedster, Nevele Pride/ Star's Pride, og Speedster. Avlshopper med disse linjene, og med Dean Hanover på morssiden som bonus, kan gi suksess i krysning med Revenue. Med innavl på Speedy Scot i hans stamtavle, burde hopper med doble innslag av Speedy Crown også passe godt.

La oss se på Revenues ti beste avkom, og deres avstamning:

Hest                                                                               Hingstelinjer på morssiden

Break The Bank K   

American Winner (Star’s Pride)/(Speedy Crown)/Florida Pro (Arnie Almahurst)

Hot Shot Blue  Chip

Muscles Yankee (Speedy Crown)/(Speedy Crown)/Texas (Star’s Pride)

Whiskey Tax

Muscles Yankee(Speedy Crown)/(Speedy Crown)/Bonefish (Star’s Pride)

Reven D’Amour

Super Arnie (Star’s Pride)/fransk/(Speedy Scot)

Pricevalleyrevitup

Bonefish (Star’s Pride)/Speedy Crown/Hoot Mon

Sir Winston

Mr Vic (Speedy Crown)/Sierra Kosmos/Speedy Crown

Keystone Thomas

Lindy Lane (Speedy Crown)/Joie de Vie (Star’s Pride)/Speedy Crown

Tall Cotton

Balanced Image (Noble Victory)/Dream of Glory (Speedster)/Lumber Boy

Bastille Cumin

(Star’s Pride)/(Speedy Crown)/Flash Ex Hanover (Volomite)

Fool’s Revenue (Hoot Mon)

Armbro Goal (Speedy Crown)/Tuneful Contest (Noble Victory)/Caper

 

Merk at mødrene til de fleste av Revenues beste avkom har Speedy Crown/Star's Pride- kombinasjoner i sine første tre hingstelinjer, eller to linjer av Speedy Crown, ofte forsterket av en tredje Star's Pride-linje. Unntakene er Tall Cotton og Fool's Revenue. Stamtavlen til Reven D'Amour tyder på at kombinasjon med hopper etter Super Arnie og Express Ride er bra, begge disse har Arnie Almahurst-mødre. Hopper etter Dream Vacation, Enjoy Lavec, Gunslinger Spur og Pine Chip vil også tilføre Arnie Almahurst-blod. Hopper etter Speedy Tomali representerer linjeavls-muligheter med Star's Pride, Hoot Mon og Dean Hanover som dukker opp i stamtavlen til Revenue. Hopper etter Armbro Kissed vil gi en meget interessant men tett 3x3 linjeavl på helsøsknene Sugarcane Hanover og Sunkissed (mor til Armbro Kissed). Som dere ser er Revenue aktuell på et bredt spekter av hopper! Han er en hingst som passer best for Europa på mange måter. Morsstammen hans matcher best med europeiske morfedre, og større løpstilbud for eldre hester i Europa enn i USA vil gi avkommene hans mulighet til å utvikle seg i sitt naturlige tempo.