Googoo Gaagaa er mer enn en kuriositet!

opprettet torsdag, 16 februar 2012.

Googoo Gaagaa er mer enn en kuriositet!

Paul_F_Spears__til_intro2Pete Spears er visepresident hos verdens største oppdretter av sulkyhester - Hanover Shoe Farms. Han er født og oppvokst på den legendariske oppdretterfarmen i den sørligste delen av Pennsylvania. Han er selv oppdretter og mannen bak de to mestvinnende norskeide hestene gjennnom alle tider - triple Crown-vinneren Windsong`s Legacy og Kungapokal-vinneren Rotation. I hans blogg får vi ta del i hans tanker og meninger innen avl i USA og Europa.

 

 

 

Mine lesere vil nok undre seg om hvorfor jeg skriver om hesten med det rare navnet. Få andre enn travinteresserte folk på østkysten av staten Maryland har hørt om hingsten.

Googoo Gaagaa gikk ubeseiret gjennom toårssesongen. Han satt amerikansk rekord for toårige hingster med 12.1 på Ocean Downs, en langsom 800-metersbane ved østkysten. Den gamle rekorden var på 15.8!

Hvordan avstamning har hesten? Faren er Cam's Rocket (e Cam's Card Shark – Queen of Rock e Meadow Skipper), en passgjenger med rekord 09.6 og 234 000 dollar innkjørt. Han har stått i avlstjeneste i seks år i Illinois og Maryland. Cam's Rocket vant New Jersey Sire Stakes som 2- og 3-åring. Som 5-åring hadde han sitt mest innbringende år med 80 000 dollar innkjørt på små baner i Midtvesten. Så langt har Cam's Rocket avlet 23 startende passgjengere, hvorav tre har gått under 11.5. Pluss én traver. Her er stamtavlen hans:

googoo gaagaa

 

Moren til Googoo Gaagaa er Kora´s Trotter (rek 15.9 og inntjent 2229 dollar). Hun vant ett av elleve løp. Hun er etter Speedy Somolli-sønnen Veeba Roba og Jurgy Hanover-datteren Misty Tickles. Ikke akkurat en berømt avstamning.

De to første avkommene til Kora´s Trotter var etter travhingster. Rosy Picture (e Broadway Hall) noterte 16.8 som toåring, men tjente ikke penger. My Baby Momma (e Tejano) er ei meget bra hoppe som har vært en gjenganger i vinnersirkelen i Sire Stakes i Maryland.

Så kom Googoo Gaagaa. Hvordan skjedde dette?

Når man undersøker morslinjen til Kora´s Trotter, blir man overrasket over å finne legendariske Rosalind som sjuende ledd. Rosalind er sjette ledd i morsstammen til Fern (10.0, 1 250 000 dollar innkjørt) og femte ledd hos Ohyouprettything (passgjenger-rekord 08.9 og 1 279 000 dollar innkjørt). Sistnevnte er mor til Jereme's Jet (passgjenger-rekord fra time trial 06.5, inntjent 1 519 000 dollar). Rosalind er dermed beslektet i direkte morslinje med begge disse toppindividene. Morslinjen går videre tilbake til Nervolo Belle, mor til Peter Volo. Han igjen var far til Volomite. Det er med andre ord sterke kort bakover i Kora's Trottes morsstamme, med forfedrene til Volomites hingstelinje.

Men hva med den utradisjonelle pacer-krysningen? I min blogg "Hva er utkrysnings-avl?", snakket jeg om de begrensede hingstelinjene i amerikansk travavl, og hvordan passgjengerhingster kunne representere utkrysningsblod til disse. Jeg tenkte at Volomite kunne være en passende "brobygger", ettersom hans blodlinjer finnes både hos passgjengere og travere. Jeg nevnte at passgjenger-hingster med gode Volomite-linjer, som Rocknroll Hanover og Somebeachsomewhere, kunne vært gode kandidater for utkrysning med travhopper.

Merkelig nok er også Googoo Gaagaas far Cam's Rocket en slik kandidat i avlen. To av hans fire hingstelinjer på morssiden går tilbake til Volomite. Moren hans, Queen of Rock, er etter Meadow Skipper. Mor til sistnevnte er Countess Vivian (e Kings Counsel e Volomite). Queen of Rocks mormor Armbro Hardy er etter Bye Bye Byrd. Han er etter Poplar Byrd (e Volomite). I tillegg er Countess Vivian femte ledd i morslinjen til Queen of Rock. Dette innebærer at Queen of Rock er tett innavlet (2x4) på Countess Vivian. Volomite-linjer forsterker hverandre gjentatte ganger i Cam's Rocket sin stamtavle.

I et intervju i hestemagasinet The Horseman, forklarte Googoo Gaagaas oppdretter Richard Hans at avlskrysningen var basert på at det var en praktisk og lettvint løsning: "Vi sendte hoppa til New Jersey for å bedekkes med en travhingst, men hun tok seg ikke. Vi tok henne hjem. Ettersom avlssesongen var over og vi har Cam's Rocket hjemme på gården, ble hun bedekket med ham. Jeg fryktet at det ikke ville resultere i noe bra. Jeg eide selv moren. Hun slo seg over alt. Men Googoo Gaagaa traver helt rent og feiler aldri. Han gjør alt rett. Han er perfekt, den beste hesten jeg har vært borti. Han har ikke blitt kastrert ettersom han er helt uproblematisk i håndteringen".

Dessverre kunne også oppdretteren meddele at Kora's Trotter er død. Det blir ikke flere brødre eller søstre til Googoo Gaagaa. Kanskje hans suksess kan forklares med at morslinjen til Kora's Trotter (hvor Volomite-hingstelinjen stammer fra) ble utkrysset med en passgjenger-hingst med høy innavl på Volomite? Hva ville skje om topphingster på passgjengersiden, som Rocknroll Hanover eller Somebeachsomewhere ble krysset med velstammede travhopper? Suksessen til en "stammesvak" hest som Googoo Gaagaa gir meg mer enn noen gang lyst til å få svar på det spørsmålet!