Broad Bahn

opprettet torsdag, 22 september 2011.

Broad Bahn

Paul_F_Spears__til_intro2Pete Spears er visepresident hos verdens største oppdretter av sulkyhester - Hanover Shoe Farms. Han er født og oppvokst på den legendariske oppdretterfarmen i den sørligste delen av Pennsylvania. Han er selv oppdretter og mannen bak de to mestvinnende norskeide hestene gjennnom alle tider - triple Crown-vinneren Windsong`s Legacy og Kungapokal-vinneren Rotation. I hans blogg får vi ta del i hans tanker og meninger innen avl i USA og Europa.

 

 

 

Broad Bahn vant Hambletonian 2011 for kusk George Brennan, trener Noel Daley, kjøpsagent Ole Bach og den danske eieren Leif Alber. Stammeinteresserte vil alltid lete i stamtavlen til gode individer for å finne årsaken til hestens suksess. Vi prøver å finne mønstre som vi kan gjenskape i våre fremtidige avlsvalg.

. . . Og noen ganger må vi innse at naturen er mye smartere enn oss.

Som min venn Alan Leavitt observerte, er nesten alle avlsteorier basert på større eller mindre grad av innavl. Kunnskap om genetikk har lært oss at innavl på toppindivider øker sjansen for at fordelaktige egenskaper videreføres til avkommet.

Men oppdrettere av fullblodshester prøver å unngå at samme individ forekommer flere ganger innen de siste fem generasjonene i stamtavlen. Innavlskoeffisienten kan derfor gjerne være så lav som 1-2 % hos galopphester. Hovedmålet til oppdretterne er å beholde det genetiske mangfoldet. Oppdrettere av sulkyhester derimot, benytter oftest en tett linje- og innavlsstategi.

Begge tilnærminger kan resultere i toppindivider. Galopphesten Secreteriat var den beste løpshesten i historien. I hans stamtavle forekom ingen individer mer enn én gang i de seneste fem generasjonene. Var hans enorme talent simpelthen et tilfeldig lykketreff? Hans oppdretter Penny Tweedy synes så visst ikke det. Fru Tweedy jobbet hardt for å få fram dette individet. Hun så noe i kombinasjonen av foreldrene Bold Ruler og Somethingroyal som andre ikke så.

I motsetning til mange av hans konkurrenter i løpsbanen, og mer likt fullblodshestene, har Broad Bahn bare to individer i stamtavlens fem seneste generasjoner som forekommer flere ganger – en 5x5-krysning på Noble Victory og en 5x4x4-krysning på Speedy Crown:

Broad_Bahn_JPG 

Jeg kan ikke si om noen av disse krysningene er årsakene til Broad Bahns suksess. Hans innavlskoeffisinent på 11,4 % sier noe om hvor tett innavlet hestene våre er i ferd med å bli.

Kanskje kan vi lære noe om Broad Bahn ved å undersøke Broadway Halls mest suksessrike avkom. Morfedrene til de 20 mestvinnende avkommene etter Broadway Hall varierer stort. Seks av dem er sønner eller sønnesønner av Valley Victory, men ingen av dem er morfar til mer enn to av Broadway Halls beste.

12 av morfedrene er av Speedy Crowns hingstelinje, men Speedy Crowns blod er så utbredt at dette ikke er noe å dvele ved. Heller ikke noen av hingstene fra Speedy Crowns hingstelinje er morfedre til flere enn to hver.

Seks av Broadway Halls 20 beste er etter hopper linjeavlet på Star’s Pride, men ingen hingst fra Star’s Pride-linjer er morfar til mer enn ett av individene. To av de beste har Sierra Kosmos som morfar.

Alt i alt gir dette lite konkret informasjon.

Kanskje innavlen på Speedy Somolli 5x2 hos Broad Bahns mor Madonarail er av betydning? Dessverre har bare én av de andre 20 beste etter Broadway Hall - Stage Show – liknende innavl på Speedy Somolli i morens stamtavle.

Kanskje Donerail er helt rett morfar i kombinasjon med Broadway Hall? Men kun to av Broadway Halls beste avkom er etter Donerail-hopper, og bare 2 av 35 (5.71 %) av hester i løpsklar alder med denne stammekombinasjonen har tjent over 100 000 dollar. Så svaret ligger nok heller ikke her.

Er Madonarail en ekstraordinær avlshoppe som produserer gode avkom med mange forskjellige hingster? Madonarail hadde fem avkom før Broad Bahn. Fire startet, men bare to noterte vinnertid og den som tjente mest har drøye 78 000 dollar på kontoen. Disse avkommene var etter fem ulike hingster. Selv om de to beste var fra Noble Victorys hingstelinje (Balanced Image og Conway Hall), kunne man ikke forvente å få en ekstraordinær hest som Broad Bahn ut fra moren Madonarails tidligere avkom i avlen.

Hennes mor Wordly Woman vant Hambletonian Oaks. Kanskje hun er nøkkelen til suksess i Broad Bahns stamtavle? Men Wordly Woman produserte ikke selv noen topphester.

I magasinet The Horseman and Fair World, skrev Kathy Parker at Madonarail fem generasjoner bak i morslinjen har Sunshine Girl, en helsøster til Lover’s Walk (kommer inn i Broadway Halls stamtavle) Sistnevnte er mormor til topphoppa Rosemary. Kan dette være et viktig poeng? Men én krysning (7x6) til disse helsøstrene i Broad Bahns stamtavle virker litt fjernt tilbake i generasjonene.

Mark Mullen i Fair Wind Farm er oppdretter av Broad Bahn. Fair Winds Farm har avlet fram mange andre topphester, som Bar Slide og Dejarmbro, ved siden av passgjengere som Well Said, Glowing Report og Won the West. Mark Mullen uttalte at han valgte hingster uten Speedy Somolli-blod for Madonarail.

Han solgte Madonarail for 10 000 dollar på Tattersalls-auksjonen i 2009 etter at han så hvor diger Broad Bahn var som åring. Jeg er sikker på at hennes nye eiere, Global Assurance AB, er veldig glade over handelen! Broad Bahn ble senere kjøpt for 20 000 dollar på Harrisburg-auksjonen i 2009 av Ole Bach på vegne av den danske eieren.

Mitt poeng er at topphester kan komme fra mange ulike opphav, og at stamme-interesserte ikke alltid enkelt kan finne svarene på suksess i toppindividers stamtavle. Broad Bahn er en herlig hest som arvet fantastiske evner via sine foreldre. Uten spesifikke genmarkører, kan vi bare spekulere i hvilke faktorer i avstamningen som er viktigst for hans suksess.

I Broad Bahns tilfelle er det uansett bare å glede seg over prestasjonene til topphesten. Jeg må få gratulere Ole Bach, som så noe spesielt i individet Broad Bahn da han ropte inn hesten som åring i 2009.